ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ...

Οι πρώτοι του φίλοι: Θετικές και αρνητικές επιρροές


Η γνωριμία και η αλληλεπίδραση του παιδιού σας με τους πρώτους του φίλους είναι ένασυναρπαστικό ταξίδι που κρύβει τόσο συγκινήσεις όσο και δυσκολίες. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να πηγαίνει νηπιαγωγείο θα διαπιστώσετε ότι σιγά σιγά διευρύνει τον κύκλο του και ότι η ζωή του αρχίζει να επηρεάζεται και από άλλα άτομα που βρίσκονται εκτός του στενού οικογενειακού κύκλου. Ποιες είναι οι θετικές και ποιες οι αρνητικές επιρροές από τις πρώτες του φιλίες;

Η αλληλεπίδραση με τους φίλους βοηθά το παιδί σας να μάθει πολλά για τον εαυτό του,αφού οι αντιδράσεις των άλλων και η σχέση που αναπτύσσει μαζί τους παίζουν ρόλο στην εικόνα που θα διαμορφώσει για τον εαυτό του.

Από την ηλικία των 5 το παιδί σας θα μπορεί να βρει μόνο του τους φίλους του με τους οποίους θα έχει κοινά ενδιαφέρονται το παιχνίδι ή διάφορες δραστηριότητες. Μην ανησυχείτε για το πόσους φίλους έχει το παιδί σας ή αν είναι αρκετά δημοφιλές, καθώς οι φιλίες αλλάζουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Για να το βοηθήσετε να συνάψει υγιείς φιλικές σχέσεις, αποφύγετε να είστε υπερβολικά καχύποπτοι ή υπερπροστατευτικοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παρατηρείτε από απόσταση για να το προστατεύσετε από αρνητικές επιρροές.

Όπως σε κάθε φιλία, έτσι και στη φιλία των παιδιών στην προσχολική ηλικία τα παιδιά θα προσπαθήσουν να μοιραστούν, να ενθαρρύνουν τους φίλους τους, να λύσουν μόνα τους τις διαφορές τους και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον.

Από την άλλη πλευρά, ένα παιδί που θέλει να γίνει αποδεκτό είναι πιθανό να υιοθετήσει αντικοινωνική συμπεριφορά ή να επηρεάζεται αρνητικά από κάποιον συνομήλικό του. Αντί να του απαγορεύσετε να βλέπει κάποιο παιδί που θεωρεί καλό φίλο, εάν εσείς δεν το εγκρίνετε γιατί το επηρεάζει αρνητικά, ενθαρρύνετε το μικρό σας να κάνει παρέα με άλλα παιδιά των οποίων τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα αποδέχεστε.
Όταν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία, μιλήστε στο παιδί σας για όσα σας απασχολούν σχετικά με το φίλο ή τους φίλους που δεν αποδέχεστε, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Αν το παιδί σας δεν έχει καθόλου φίλους, είναι πολύ ντροπαλό ή έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, θα πρέπει να το βοηθήσετε. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του όταν είναι μαζί με άλλα παιδάκια, μιλήστε στη δασκάλα του και αφού έχετε συγκεντρώσει πληροφορίες, συζητήστε με το παιδί σας για τις δυσκολίες που έχει να κάνει φίλους. Μαζί δημιουργήστε ένα σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να γνωρίσει κάποια άλλα παιδιά. Προτείνετε να καλέσει στο σπίτι κάποιο παιδάκι με το οποίο θα ήθελε να κάνει παρέα, να παρακολουθήσει ένα μάθημα ή μια δραστηριότητα με άλλα παιδιά με τα οποία έχουν κοινά ενδιαφέροντα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.