ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ...

Μέρκελ: Η Τουρκία να εκπληρώσει και τους 72 όρους για τη βίζα


«Θα επιμείνουμε να τηρηθούν οι συμφωνίες τόσο από πλευράς μας αλλά και από την τουρκική πλευρά», τόνισε


Υπάρχουν σαφείς συμφωνίες με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων τόνισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και «σε αυτές ανήκουν 72 προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν για να μην χρειάζονται βίζα (οι Τούρκοι για την ΕΕ). Οι 72 αυτές προϋποθέσεις δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί και φυσικά θα επιμείνουμε να τηρηθούν οι συμφωνίες τόσο από πλευράς μας αλλά και από την τουρκική πλευρά», δήλωσε σε συνέντευξή της στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.

«Επί του θέματος βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Tα χρονικά περιθώρια είναι μικρά. Θα εργαστούμε όμως εντατικά και μετά θα πρέπει ούτως ή άλλως να αποφασίσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του θέματος. Θα εξετάσουμε όλοι εάν έχουν εκπληρωθεί οι 72 προϋποθέσεις», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ διέψευσε τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνησή της έλαβε αποστάσεις από το ψήφισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου με το οποίο αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων: «Λοιπόν, καταρχάς η γερμανική κυβέρνηση δεν έλαβε αποστάσεις από αυτό το ψήφισμα, θέλω να το διαψεύσω ρητά. Είμαι άλλωστε και η ίδια μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου. Σε συζητήσεις με την Τουρκία καταστήσαμε σαφές τι είναι ένα ψήφισμα του Κοινοβουλίου».

Στο ερώτημα γιατί τότε έπρεπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να το ξαναπεί η καγκελάριος απάντησε : «Διότι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει αποστάσεις. Δεν μπορεί να το αφήσει κανείς να αιωρείται. Παράλληλα υπάρχει και μια νομική διάσταση. Πέραν τούτου κάναμε συζητήσεις με την Τουρκία για το πώς θα συνεχιστούν οι σχέσεις μας. Ελπίζω φυσικά ότι οι βουλευτές μας θα μπορέσουν να επισκεφτούν τους στρατιώτες μας στο Ιντσιρλίκ. Σε καμιά περίπτωση δεν γονατίσαμε μπροστά στην Τουρκία», τόνισε

Στο ερώτημα εάν θα είναι και πάλι υποψήφια καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει λέγοντας «Θα δώσω την ίδια απάντηση όπως πάντα. Θα το πω την κατάλληλη στιγμή. Θεωρώ πάντως ότι ο πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος πρέπει να είναι ίδιος με τον υποψήφιο καγκελάριο. Τα θεωρώ αλληλένδετα».

Για τις αυριανές εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Προπομερανία, την εκλογική της περιφέρεια, κατά τις οποίες το ακροδεξιό, λαϊκιστικό, αντιευρωπαϊκό, ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) ενδέχεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να ξεπεράσει σε ψήφους το δικό της κόμμα είπε: «Δεν θέλω να προδικάσω το αποτέλεσμα. Θέλω να καλέσω τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν κόμματα τα οποία προσπαθούν να επιλύσουν προβλήματα και σε αυτά δεν ανήκει το ΑfD. Φυσικά και έχουμε μια έντονη αντιπαράθεση στη χώρα. Σε θέματα πολιτικών αποφάσεων, τα οποία κατά την άποψή μου είναι προς όφελος της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ελεύθερης διακίνησης και της κατοχύρωσης των αξιών μας με μια ανθρωπιστική χειρονομία, μπορεί κανείς να αντέξει τέτοιες αντιπαραθέσεις. Θα προσπαθήσω να κατανοήσουν οι πολίτες ότι τα εκκρεμή προβλήματα από την ασφάλεια έως την ενσωμάτωση των προσφύγων ή την επαναπροώθησή τους τα επιλύουμε βήμα βήμα και έτσι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.