Tuesday, April 15 2025

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ...

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με υπέροχο τραγανό κουρκούτι!



Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και συνήθως την ημέρα του Ευαγγελισμού οι περισσότερες νοικοκυρές φτιάχνουν παστό, ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο, με τραγανό κουρκούτι και τον συνοδεύουν με σκορδαλιά.
ΥΛΙΚΑ

Μπακαλιάρος 1 1/2 κιλό φρέσκος ή κατεψυγμένος
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι

Για το κουρκούτι…

1 κουτάκι μπύρα
600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά
1 κ. γλυκού αλάτι
1 κ. γλυκού ζάχαρη
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον μπακαλιάρο…
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ξαρμυρίσουμε τον μπακαλιάρο γιατί είναι παστωμένος σε αλάτι. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να την κάνετε απαραίτητα και με ιδιαίτερη προσοχή ,διαφορετικά θα είναι πολύ αλμυρός και δεν θα μπορείτε να τον φάτε.

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια. Ξεπλένουμε τα κομμάτια από το αλάτι και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό από την προηγούμενη μέρα, με το δέρμα πάνω. Αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό κατά την διάρκεια του ξαρμυρίσματος.
Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε το δέρμα. Τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια στο χυλό, αφήνουμε τον περίσσιο χυλό να τρέξει και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα πολλά λάδια και σερβίρουμε με σκορδαλιά.

Για το κουρκούτι…

Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αυγό, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο για να μην μας κάνει σβόλους. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός και λείος χυλός. Να ξέρετε ότι το κουρκούτι πρέπει να είναι έτοιμο από νωρίς για να μείνει τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο.


tips
Μαδήστε μερικά κομμάτια μπακαλιάρου ,βουτήξτε τα στον χυλό και κάντε υπέροχες κροκέτες ψαριού που θα λατρέψουν τα παιδιά!

Κατερίνα Βήττα
ΠΗΓΗ



Συνταγή για σκορδ
αλιά με ψωμί


Υλικά
3-4σκελίδες σκόρδο
4-5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. ξύδι
1/4 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό και το βρέχουμε, μέχρι να μουλιάσει. Μετά αφαιρούμε την κόρα του και το στίβουμε καλά. Βάζουμε στο στο μούλτι, το σκόρδο, το ξύδι και το αλάτι και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το λάδι και χτυπάμε μέχρι να δέσει και να γίνει λείο το μείγμα μας.Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε και καρύδια αλλά σε αυτή την εκδοχή θα αφαιρέσετε 1 φέτα ψωμί και θα προσθέσετε 3-4 κουταλιές της σούπας καρύδια τριμμένα.

Συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα



Υλικά:

7 πατάτες κανονικού μεγέθους
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κούπα λάδι καλό
7-8 κουταλιές κρασιού σ. ξύδι
1/2 κούπα ζωμό από ψάρι ή μπακαλιάρο
1 κουταλιά αλάτι

Βράζουμε σε 2 κούπες νερό ένα κομμάτι μπακαλιάρο, ή ένα μικρό οποιοδήποτε ψάρι. Σουρώνουμε και παίρνουμε 1/2 κούπα ζωμό (φυλάμε το υπόλοιπο μήπως χρειασθεί κι άλλο). Όταν ρίξουμε τον ζωμό στις πατάτες πρέπει είναι ζεστός. Αν δεν έχουμε να βράσουμε ψάρι ή μπακαλιάρο, χρησιμοποιούμαι 1 κούπα ζεστό νερό από τις πατάτες που βράσαμε.

Βράζουμε καθαρισμένες τις πατάτες πολύ καλά και όπως είναι ζεστές αφού τις έχουμε βγάλει τις βάζουμε στοMulti ή μπλέντερ, ρίχνουμε τα σκόρδα καθαρισμένα και 3 κουταλιές νερό ή από το ζουμί του μπακαλιάρου και κτυπάμε δυνατά να γίνει αλοιφή. Με αυτόν τον τρόπο πολτοποιούμε το σκόρδο, αλλιώς πρέπει να το κτυπήσετε στο γουδί, αλλά είναι χρονοβόρο και κουραστικό.
Στη συνέχεια βγάζουμε αμέσως τις πατάτες από το νερό τους με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε αμέσως μέσα 1/3 κούπας ζωμό, το μείγμα σκόρδου-πατάτας (κρατάτε μια κουταλιά, κι όταν δοκιμάσουμε μετά τη σκορδαλιά, βλέπουμε αν την χρειάζεται κι αυτή) και χτυπάμε με το μίξερ στο δυνατό, ώσπου να γίνει σαν πουρές. Ρίχνουμε λίγη ποσότητα από το λάδι και λίγη από το ξίδι και συνεχίζουμε το κτύπημα. Δοκιμάζουμε τη σκορδαλιά αν της λείπει αλάτι. Χτυπάμε συνέχεια με το μίξερ και ρίχνουμε κάθε φορά, λίγο από το λάδι και λίγο από το ξύδι, ώσπου να πετύχουμε μια σκορδαλιά όπως την θέλουμε. Μην ξεχνάτε να την δοκιμάζετε για να δείτε πως ακριβώς την θέλετε.
Αν είναι σφιχτή η σκορδαλιά μας ρίχνουμε σιγά-σιγά ζωμό, όσο χρειάζεται, ενώ πάντα χτυπάμε με το μίξερ. Για εμένα πετυχημένη σκορδαλιά είναι αυτή που δεν σε καίει το σκόρδο ,απλά νιώθεις την γεύση του και το ίδιο και στο ξύδι. Επίσης δεν μου αρέσει να φαίνεται το λάδι.Βέβαια ο καθένας έχει τα γευστικά του γούστα σε αυτό.

Συνοδεύεται τέλεια με μπακαλιάρο και γενικά ψάρια.

πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.