ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ...

Πώς μπορείτε να γίνετε καλύτεροι μπαμπάδες.


Κάποιες φορές το να εκδηλώσει ένας μπαμπάς τη στοργή του στο παιδί του δεν είναι εύκολο. Πολλοί μπαμπάδες δεν έχουν αυτόν τον "ιερό" δεσμό με τα μωρά τους, ενώ άλλοι ασχολούνται με τη φροντίδα τους από την πρώτη στιγμή. Επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτής της μοναδικής σχέσης πατέρα - παιδιού.

Το μυστικό κρύβεται στη οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγκαλιάς.

Η εν λόγω ορμόνη υπάρχει και στους δύο γονείς και αυξάνει την ενσυναίσθηση. Στις γυναίκες απελευθερώνεται όταν θηλάζουν και αγκαλιάζουν τα μωρά τους. Στους άνδρες απελευθερώνεται όταν παίζουν και χαϊδεύουν το μωρό τους και, μάλιστα, βοηθά να συγχρονιστούν τα συναισθήματα ενός πατέρα με εκείνα των παιδιών του.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Hormones and Behaviour medical journal, έδειξε ότι η οξυτοκίνη θα μπορούσε να δοθεί τεχνητά στους πατέρες, οι οποίοι αποτυγχάνουν να συνδεθούν συναισθηματικά με τα παιδιά τους και να τους βοηθήσει προς αυτή την κατελυθυνση. Η ορμόνη είναι διαθέσιμη σε ένα απλό ρινικό σπρέι.

Είναι κάτι σημαντικό, αν σκεφθεί κανείς ότι - σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα - χιλιάδες άνδρες εμφανίζουν κατάθλιψη μετά τη γέννηση των παιδιών τους, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη δυσκολία και, τελικά, στην ανικανότητά τους να δεθούν με το νεογέννητο.

"Τα ευρήματά μας ενισχύουν την απόδειξη ότι και οι πατέρες, και όχι μόνο οι μητέρες, υποβάλλονται σε ορμονικές αλλαγές, που μπορούν να συμβάλουν στην αυξημένη ενσυναίσθηση και στο κίνητρο να φροντίσουν τα παιδιά τους" εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής James Rilling.

"Ενδιαφέρομαι να καταλάβω γιατί μερικοί μπαμπάδες συμμετέχουν περισσότερο στην φροντίδα των παιδιών τους από άλλους. Για να κατανοήσουμε πλήρως τη διακύμανση στην εκδήλωση της φροντίδας, χρειαζόμαστε μια σαφή εικόνα των νευροβιολογίας και των νευρικών μηχανισμών, που υποστηρίζουν τη συμπεριφορά".

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι άνδρες πήραν τεχνητά οξυτοκίνη άλλαξαν προς το καλύτερο και έγιναν πιο ενεργοί στη φροντίδα των μικρών τους, έχοντας, παράλληλα, πολύ καλύτερη ψυχική διάθεση.
healthmag


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.